data gedreven werken op laptop

3 tips om data gedreven werken op de juiste manier te organiseren

Iedereen is er tegenwoordig van doordrongen dat er veel meer waarde uit de data van uw organisatie gehaald kan worden. Daarnaast kan de besluitvorming op alle niveaus aanzienlijk verbeterd worden door deze inzichten slim in te zetten. Want als iedereen in de organisatie het data gedreven werken kan omarmen, zullen medewerkers beter hun werk kunnen doen om klanten nóg beter te helpen met hun uitdagingen.  

Ieder bedrijf kan data gedreven gaan werken. Ou nu een MKBbedrijf hebt of een corporate giant. De principes zijn hetzelfde. Medewerkers moeten ontlast worden van het verzamelen en structureren van data. Zij moeten zich juist gaan focussen op analyseren en uitzetten van verbeteringen. 

Hoe zorgt ervoor dat op alle lagen van uw bedrijf het juiste bewustzijn aanwezig is om data gedreven te gaan werken en hoe leidt u dit veranderingsproces in goede banen? 

We hebben de 3 meest praktische tips voor data gedreven werken op een rijtje gezet: 

Bedrijven die niet data gedreven gaan werken, verliezen hun relevantie in de keten.

1. Zorg voor een solide data governance 

Uw data verzamelen en centraal beschikbaar stellen via een dataplatform is tegenwoordig relatief eenvoudig. De mogelijkheden om de data via ELT (Extractie – Transformatie – Load) processen op cloud platformen, zoals Azure, te implementeren, zijn vrijwel eindeloos. De complexiteit zit hem juist in het eenduidig krijgen van data definities en datakwaliteit.  

Want uw bedrijf is natuurlijk niet hetzelfde zoals in veel demo`s wordt voorgesteld. U heeft meerdere (legacy) ERP-systemen en aanverwante applicaties. Wat is dan een “klant”? Of beter gezegd; wanneer is het een klant? En denkt iedereen hetzelfde over die definitie? En als dit niet het geval is, hoe krijgen we dat dan geborgd in een solide en betrouwbare dataset op het data platform? 

2. Zorg voor een centraal data platform 

De self service BI-tools zijn eindeloos en beloven allemaal hetzelfde: vrijheid voor de eindgebruiker en nooit meer wachten op IT-experts om uw analyses te doen. Maar deze verwachting kan nooit waargemaakt worden. Eigenlijk heeft dan van uw Excel hel, een Power BI/Tableau/Qlikview hel gemaakt. Begin daarom ook met onze eerste tip: zorg voor eenduidige data definities en kwaliteit. En borg deze op een centraal data platform waar datasets beschikbaar worden gesteld die eindgebruikers kunnen gebruiken. 

Maar wat als de data nog niet is ontsloten op het data platform? Geen probleem: bepaalde eindgebruikers mogen deze dan lokaal toevoegen in hun analyse, maar deze worden formeel niet gebruikt worden in meetings. Pas als het bewezen nut en waarde heeft, zal het opgenomen worden in het data platform en wordt het beschikbaar gesteld voor de rest van de organisatie. Dit noemen wij de aanpak van het “snelspoor” en het “borgspoor”. 

3. Integreer met uw bestaande kantoorautomatisering 

Niets zo vervelend als u voor iedere applicatie een ander set aan inloggegevens moet invoeren. En dat u de output niet kan gebruiken in uw kantoorautomatisering (zoals PowerPoint, Outlook en Excel). Veel functionaliteiten zitten trouwens al vaak in uw bestaande Office 365 licenties, maar de meeste mensen weten dit simpelweg niet. Wist u al dat u vaak met Power BI, Power Apps en Power Flow aan de slag kan gaan? 

Maak het uw eindgebruiker makkelijk en de beheerafdeling blij met de centralisatie van uw licenties voor data gedreven werken.  

Deze blog is onderdeel van de ambitie data gedreven werken.

Meer weten?

florensis data gedreven werken blog
Klantcase Florensis

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?
Jeroen vertelt er graag meer over.

Jeroen Breugelmans
Directeur Fortezza
+31 70 3277281

Related Posts